Nádoby na dažďovú vodu

Stúpajúce ceny vodného a stočného nás nútia šetriť s vodu. Jednou z mála možností ako znížiť vaše výdaje a súčasne využiť vodu, ktorá nám padá z neba úplne zadarmo, je zbierať ju do nádrží a zásobníkov.

Nádoby na dažďovú voduPre začiatok si povedzme, že šetrenie vodou je správne a rozumné. Zásoba pitnej vody na našej planéte sa každým rokom znižuje, a to nielen vplyvom zlého hospodárenia s vodnými zdrojmi, ale aj kvôli  ich znečisťovaniu, prípadne i zvýšenému odparovaniu a mnohým iným faktorom.

Takmer 97 % celkových zásob vody na našej planéte je tvorených slanou morskou vodou, teda vodou pre ľudí či rastliny nepoužiteľnou, nevhodnou a nepitnou. Ďalšie približne 3 % sú viazané v ľadovcoch na póloch, a iba smiešnych 0,3 % je k dispozícii rastlinám i ľuďom, avšak veľkým problémom je kvalita a čistenie. Snaha o využívanie dažďovej vody v širšom meradle je teda logická.

Najjednoduchším systémom, ako zachytávať a uchovávať dažďovú vodu v požadovanej kvalite  sú  klasické nadzemné nádrže na dažďovú vodu, teda v našich záhradách hojne rozšírené rôzne skrášlené či napríklad drevom obložené sudy, vane a ďalšie nádoby, ktoré sú však hore otvorené, čo prináša  nečistoty do nádrže ako lístie, peľ i hmyz, voda sa viac kalí, množia sa v nej komáre a celkovo stráca na svojej kvalite.

Omnoho vhodnejším, modernejším a tiež pohodlnejším variantom sú uzavreté zásobníky či nádrže, v ktorých zostane voda čistá bez nečistôt a súčasne má optimálnu teplotu na zalievanie rastlín. Väčšinou sú vybavené bočným vývodom s kohútikom – stačí otočiť a napustiť do kanvy. Druhou možnosťou je na ventil napojiť hadicu a zalievať.

Nádoby na voduNadzemné zásobníky sú väčšinou z plastu a v mnohých zaujímavých tvaroch. Vyrábajú sa obvykle v dvoch variantoch, buď ako samostatne stojace alebo ako pól nádoby, ktoré sa dajú prisadiť k stene zadnou stranou. Vyberať môžeme z rôznych veľkostí i farebných prevedení, v ponuke sú napríklad stĺpové nadzemné zásobníky či nádoby v tvare amfor, stien, imitácie kameňa, dreva a mnohé ďalšie.

Farbami i povrchovou úpravou sa môžu bez problémov začleniť do celkového štýlu záhrady. Sú odolné voči poveternostným podmienkam, vetru i UV žiareniu. Dokonca im neprekáža ani mráz a nádrž nie je potrebné v zimnom období uschovávať vo vnútri, stačí nechať otvorený kohútik a nádrži sa nič nestane.

Nadzemné nádoby na dažďovú vodu delíme na 2 základné tipy, a to síce jednoduché klasické barely, ktoré sú skôr účelné a za druhé elegantné štýlové nádrže, ktoré spájajú účelnosť i krásu dokopy.  Extra kategóriou sú tzv. 2 v 1 , keď je súčasťou nádrže aj zabudovaný kvetináč.

Využívanie dažďovej vody už dávno nie je hudbou budúcnosti, je to záležitosť ktorá sa nás týka a kvôli zvyšujúcim sa cenám vody a jej úbytku na Zemi bude táto téma čoraz aktuálnejšia. Naše nádrže pomôžu ušetriť vaše peniaze a vy spravíte niečo dobré pre životné prostredie.
Kompletná ponuka nádob na dažďovú vodu