Sudy na dažďovú vodu

Sudy na dazdovu vodu Zachytávanie a zber dažďovej vody vo svete ako aj u nás nie je ničím novým ani revolučným. V dnešnej dobe sú aj v tejto oblasti technológie tak rozvinuté, že pri správne navrhnutom rodinnom dome či priemyselnej budove, vieme vhodnou kombináciou rôznych technológii a systémov zachytiť a využiť takmer 100% dažďovej vody, ktorá dopadne na strechu, či okolitý pozemok budovy.

Správne a precízne architektonické riešenie stavby vie napomôcť nielen životnému prostrediu, ale aj človeku v podobe ušetrených peňazí a estetického skrášlenia budovy i celého jej okolia.

Celá naša spoločnosť si navyše postupne začína uvedomovať hodnotu a význam  pitnej vody, ako aj možnosti a výhody využívania vody dažďovej.

Čím viac sa priamo využíva dažďová voda, tým je menšia spotreba chlórovanej či inak chemicky upravenej vody, a zároveň jej aj menej zbytočne odteká do kanalizácie, kde sa zmiešava s olejmi a inými toxickými látkami z ulíc či ciest. Dažďovou vodou je možné v domácnosti nahradiť takmer až 50 % spotreby vody. Na jej zachytávanie a využívanie sú v súčasnej dobe dostupné rôzne technológie od úplne jednoduchých (sudy, dažďové záhrady) až po technicky zložitejšie (podzemné zásobníky na zadržiavanie a využívanie dažďovej vody), ktoré nahrádzajú spotrebu pitnej vody tam, kde nie je nevyhnutná.

Najjednoduchšou a zrejme aj najstaršou formou redukcie odtoku dažďovej vody zo striech je jej zachytávanie do nádob a následne využívanie napr. na polievanie záhradky, kvetín a podobne. Historické záznamy ukazujú, že dažďová voda bola zhromažďovaná v jednoduchých hlinených nádobách už pred 2000 rokmi v Thajsku a neskôr aj v iných oblastiach sveta. Najjednoduchším spôsobom je zachytenie vody v nádobe napojenej priamo na odkvap.

Nemusí ísť len o otvorené sudy, ktoré poskytujú vhodné podmienky pre vývin hmyzu, ale nádoby môžu byť aj uzatvorené. V hornej časti je otvor na vyústenie odkvapu a v spodnej výpust pre ľahšiu manipuláciu. Sudy môžu byť vyrobené z dubového dreva alebo aj plastu. Sú navrhnuté tak, aby odolávali vysokým teplotám v lete, ale aj mrazom v zime. Môžu byť samostatné, alebo navzájom prepojené, pričom každý z nich má vlastný výpust. Takto zachytená a uskladnená dažďová voda je vhodná najmä pre rastliny, keďže sa jedná o mäkkú vodu zbavenú vápnika, fluóru, chlóru a iných látok.

Naše nádrže sú vybavené aj detskou poistkou, sú maximálne stabilné, vyrobené z najkvalitnejších materiálov a ľahko čistiteľné. Sú vhodné tak pre záhrady ako aj pivničné izby a je možné k nim zakúpiť aj podstavce pre ľahšie plnenie krhiel… .ak chcete aj vy šetriť pomocou dažďovej vody, neváhajte a kontaktujte nás. Náš tím Vám ochotne poradí a pomôže vybrať ideálne riešenie práve pre Vás.
Sudy na zachytavanie dazdovej vody